Topíme dřevem

Rozdělat plamínek a udržet oheň v krbu, či kamnech ovšem nese sebou určitá doporučení, aby účinnost byla co největší.

Dřevo musí být vysušené.
Ačkoliv se to nezdá, tak každý živý strom obsahuje vodu, která se projevuje vlhkostí dřeva.
Tady je vhodná otázka „Co se musí stát s onou vlhkostí, když vhodíme čerstvé dřevo do ohně ?“
Samozřejmě voda se bude odpařovat a spotřebovávat energii, která by nám v případě suchého otopu již dodávala teplo.
Ztráta energie = ztráta tepla = ztráta peněz = škoda dřeva

Jak správně sušit dřevo na topení.
Je rozdíl sušit smrkové a bukové dřevo. Také je rozdíl pokud sušíme rozseknutý špalek, nebo vcelku.
Osobně suším tvrdé dřevo minimálně 2 roky na dobře větraném a zastřešeném místě a než přiložím do krbu, tak
uložím v místnosti kde je cca 15 stupňů Celsia. Pro smrkové a další měkké dřevo platí podobné pravidlo.
Sušit na dobře větraném a zastřešeném místě, akorát postačí jeden rok.
V obou případech samozřejmě platí, že čím silnější špalek máte, tím hůř a pomaleji ho celý vysušíme.
Dobře vysušené dřevo je lehčí a také ztratilo na objemu.

Jak správně topit.
Samozřejmě tady bude mít každý svá zažitá pravidla. Za mne platí jako zásada dobře rozdělaný ohýnek,
kde používám zásadně měkké dřevo a raději více třísek než méně. Jakmile je již dobře rozhořeno tak přiložím.
Oheň by měl mít dobrý přísun vzduchu. Je lepší mít méně dříví v ohni, ale za to nechat ho dobře hořet, než
dusit plamen škrcením vzduchu. Samozřejmě to znamená častěji přikládat.

Zkusme se zamyslet nad úvahou na konec.
Když už doma topíme dřevem tak by jsme měli topit správně.
Nesprávným spalováním si můžeme poškodit kamna. Vyprodukujeme více škodlivin a účinek je menší.
Dřevo je sice nahraditelná komodita, ale škoda každého padlého stromu, který padne za oběť
nesprávným „topičům“.

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *